Kersentuin Utrecht BMP

Stormwater on Private Property

Do It Yourself - Urban Farming

Created at: 30 Sep 2015

Description

De Kersentuin 100% bewonersinitiatief

De Kersentuin is een unieke buurt in Utrecht/Leidsche Rijn. Het is ontstaan vanuit een visie op hoe mensen met elkaar kunnen samenwonen en samenleven; met extra aandacht voor elkaar �n voor de natuur.

De Kersentuin toont aan dat bij de bouw en inrichting van (nieuwe) buurten veel aan het initiatief van de (toekomstige) bewoners overgelaten kan worden. Het laat zien dat dat kan resulteren in een zeer leefbare buurt.

De Kersentuin spoort mensen aan het heft in handen te nemen: er is meer mogelijk dan menigeen denkt; de eigen buurt is veel maakbaarder dan menigeen denkt. De Kersentuin toont dat aan, in vrijwel alle opzichten.

Kenmerken Enkele belangrijke elementen van dit unieke project: de Kersentuin is een buurt die ontstaan is uit particulier ondernemerschap: de Kersentuin is 100% bewonersinitiatief integrale benadering van sociale en technische duurzaamheid; eigen ontwerp �n eigen beheer openbaar en semi-openbaar gebied; rijk sociaal leven, sterke sociale cohesie; democratisch proces: gezamenlijk wordt verder gewerkt aan de buurt; grote mate van zelfwerkzaamheid (bewoners bedenken, bewoners realiseren); veel bijzondere elementen: autodeelsysteem, internetforum, amfitheater, projecthuis, parkeergarage, wasmachineruimte, glasvezelinitiatief, etc...


Samenvatting (Dutch description)

Kersentuin Utrecht

Beschrijving

De Kersentuin In het westen van Utrecht wordt een compleet nieuw stadsdeel gebouwd: Leidsche Rijn. Elke wijk in Leidsche Rijn heeft een eigen identiteit en sfeer. Duurzaam bouwen krijgt volop aandacht met bijvoorbeeld energiezuinige straatverlichting en aansluiting op stadsverwarming van een groot aantal woningen. Het gebied is centraal gelegen bij snelwegen en de stad Utrecht.

De Parkwijk is al grotendeels bewoond. Het karakter van dit deel van Leidsche Rijn is enerzijds stedelijk met hoogbouw en anderzijds landelijk aan de randen. Hier is de ecologische wijk De Kersentuin gerealiseerd met huur- en koopwoningen. De Kersentuin is gebaseerd op duurzaam bouwen: isolatie, slim ontwerp (zuid-oriëntatie woningen, zuidelijke dakhelling enz.), zonnecellen, restwarmte, lage-temperatuurverwarming en computergestuurde ventalie maken de woningen energiezuinig. Er zijn verschillende woonvormen gerealiseerd en de bewoners kunnen gebruik maken van gemeenschappelijke ruimtes. De woningen kunnen eenvoudig worden uitgebreid of aangepast aan veranderende behoeften. Een flexibele woning is ’levensloopbestendig’!

Autoluw karakter De Kersentuin heeft een autoluw karakter, vooral om te zorgen dat er voldoende ruimte is voor groenvoorzieningen (groene binnenruimte) en veilige speelruimte op straat. Het groen is zoveel mogelijk ontworpen als een geheel, openbaar en privé-groen lopen in elkaar over. Auto’s worden grotendeels uit het zicht gestald in een gemeenschappelijke parkeergarage. Buiten is een klein aantal half verharde parkeerplaatsen beschikbaar. Mobiliteitsreductie speelt een belangrijke rol. Het gebruik van de auto wordt teruggedrongen door onder meer een autodeelsysteem, een bakfietsproject, een eigen boodschappen-bezorgservice en het betaald parkeren in de Kersentuin: autobezitters betalen verplicht parkeercontributie. De wijk ligt bovendien in de nabijheid van hoogwaardig openbaar vervoer (trein, snelbus).

Bewonersvereniging De Kersentuin is voortgekomen uit het initiatievenbeleid voor Leidsche Rijn. De wijk is ontwikkeld vanuit de bewonersvereniging in samenwerking met de gemeente. Van groot belang is de eigen inbreng van de bewoners waardoor al tijdens de ontwerpfase de ‘sociale duurzaamheid’ in de wijk wordt bevorderd. De bewoners ontwierpen met hulp van zelf uitgekozen architecten hun eigen huizen en tuinen. Ook bij de indeling van de woningen hadden de bewoners inspraak. Er worden veel gezamenlijke activiteiten rond de wijk georganiseerd. De wijk is niet alleen duurzaam wat betreft materialen, maar ook wat betreft de sfeer in de wijk.

Bijzonder is het glasvezelnetwerk. Een reserveringssysteem voor deelauto’s en kinderoppas met webcams behoren tot de mogelijkheden. Het breedbandinitiatief is tot stand gekomen door de inzet van de bewoners.

Uniek aan dit project Combinatie van technische duurzaamheid (milieumaatregelen) en ‘sociale duurzaamheid’: duurzaam en sociaal woonproject. De Kersentuin won in de Ruimte & Mobiliteitsprijs 2005.

Groene en autoluwe woonwijk in zelfbeheer met concrete maatregelen voor architectuur (woningen), openbare ruimte en parkeren.

Help us provide more detailed information about this project by contributing!


Related projects

Below you will find the latest related projects in this category.

Show more related projects →

View all Water projects →