klimaatstraat Arica, Capelle aan de Ijssel Bufferblock WBW

Subsurface Infiltration

Created at: 06 Mar 2020

Description

Bufferblock in Arica, Capelle aan de Ijssel


Samenvatting (Dutch description)

De riolering in de omgeving van de Arica is aan vervanging toe. De werkzaamheden, die wij moeten doen, geven helaas (enige) overlast in uw omgeving. Om de overlast in uw buurt te beperken, voeren we tegelijkertijd een aantal werkzaamheden uit.

initiatiefnemer

Werkzaamheden De werkzaamheden bestaan uit: het aanleggen van een gecombineerd hemelwater- en drainagestelsel (DT-riool); het ophogen van de straat, waarbij zo veel mogelijk de bestaande stenen worden hergebruikt; het optimaliseren van de parkeerruimte en waarbij we rekening houden met de parkeerbehoefte die een aantal van u kenbaar heeft gemaakt; het vervangen van lichtmasten en het vervangen van armaturen door duurzame ledverlichting; het vernieuwen van het openbaar groen. Omgaan met het nieuwe klimaat Ons klimaat verandert. Dit betekent dat we vaker met stevige regenbuien te maken hebben dan in de vorige eeuw. De regenperiodes worden inmiddels ook afgewisseld met periodes van droogte. We moeten omgaan met dit nieuwe klimaat. Dat doen we door goed voorbereid te zijn en anders om te gaan met water. Dit wordt klimaatadaptatie genoemd.

In Capelle aan den IJssel worden voor het eerst de Bufferblocks geplaatst en is het mogelijk om live meer inzicht te krijgen in de aanleg van het waterinfiltratiesysteem. Ook verwachten we in het voorjaar, samen met Field Factors, een waterberging te realiseren in Diergaarde Blijdorp.

Het project aricaweg te Capelle aan de IJssel wordt in de periode van 8-17 april 2020 aangelegd.

In Capelle aan den IJssel zijn de eerste Bufferblocks de grond ingegaan. Met de blocks wil de gemeente inspelen op weersextremen als droogte en hevige regenval, maar ook bodemdaling tegengaan. Bufferblocks kunnen ondergronds water bufferen, 266 tot 532 liter. De constructie is geschikt om te plaatsen in plekken met hoge grondwaterstanden, zoals in Capelle aan den IJssel, gebouwd op veengrond langs de Hollandse IJssel. Andere waterbufferende constructies zijn daardoor niet geschikt, aldus de gemeente. Projectleider Dirk van den Heuvel van de gemeente zag de Bufferblocks op de WaterStraat, de proeftuin van TU Delft waar verschillende klimaatadaptieve concepten getest en ontwikkeld worden. Van den Heuvel: Met het oog op toenemende piekbuien en langere perioden van droogte wil je water kunnen vasthouden en niet direct afvoeren. Ook is het mooi meegenomen dat je verdroging van veen en dus bodemdaling tegengaat. De blocks kunnen onder de straat worden geplaatst. De blokken zijn bestand tegen de zwaarste verkeersklasse, zegt Dorian Hill van Bufferblock BV. Als je Bufferblocks onder een drukke rijbaan plaatst, kun je de stoep kan gebruiken voor huisaansluitingen. Het concept is bovendien volledig modulair waardoor je erg flexibel bent in je ontwerp. Dat maakte de samenwerking met bijvoorbeeld netbeheerders heel prettig. De blocks zijn gemaakt van beton. Beton is zeer robuust materiaal en heeft een levensduur van minimaal 50 jaar , legt Hill uit. Ook kun je eenvoudig met robots die voor riolering worden gebruikt inspecties doen, waarna je eventueel vervuilde delen kan schoonspuiten.

onderzoeks resultaten 2022 Binnen het project Arica-Amstelkroon zijn de Bufferblocks voor de eerste keer toegepast. Op basis van theorie is het systeem ontworpen en in april 2020 aangelegd. Omdat de werking bij extreme neerslag nog onvoldoende in beeld is en er nog geen inspectiegegevens zijn, hebben we vorig jaar de testdag georganiseerd. Doel van het testen van het Bufferblocks system is het meten/analyseren van de werking van de bufferblocks, het (cunet)ontwerp en het onderliggende DIT-riool.

Op de testdag zijn afsluiters geplaatst om het onderliggende DIT-riool te compartimenteren. In elke compartiment zijn peilbuizen/divers aanwezig om zo het uitvloeien van het water vanuit de bufferblocks in de nabije omgeving te monitoren. Gelijktijdig aan het plaatsen van de afsluiters is een rij bufferblocks geïnspecteerd. Dit zijn de eerste twee videobestanden in de onderstaande wetransferlink. Vanuit de inspectiesleuf in het midden van het bufferblockveld zijn beide kanten in beeld gebracht. 2,5 jaar na aanleg zijn er geen schadebeelden of verzakkingen waar te nemen.

Straatkolk Om te testen wat de capaciteit is van een straatkolk in dit ontwerp hebben we vanwege vorst moeten kiezen voor een kleinschalige uitvoering. In de voorbereiding was het idee om de straat blank te zetten en zo meerdere straatkolken te beproeven. Door de vorst is uiteindelijk gekozen voor een “badkuip”. De vulling, leegloop en instroming in de bufferblocks zijn terug te zien in de videobestanden 3, 4 en 5. In 2 minuten tijd is circa 2,00m3 water op de kolk afgelaten. Na twee minuten stond het water aan de rand van de badkuip. Na 30 seconden was het water zover gezakt dat er geen waterhoogte meer in de badkuip stond. In 2,5 minuut is 2,00m3 water afgestroomd door de kolk in het bufferblock systeem, dit geeft een (maximaal) debiet van 48m3/uur.

Bufferblocks, ontwerp en DIT-riool Vervolgens is met behulp van een pompinstallatie het volledige bufferblock systeem afgevuld. In circa 6 minuten is 35m3 water in de inspectiesleuf gepompt om het bufferblocksysteem tot aan de putrand toe te vullen (video 6). Het totale aangesloten verhard oppervlakte van dit bufferblockveld is 300m2. De hoeveelheid water (35+2) komt overeen met 123mm neerslag. Uit de meetgegevens blijkt dat het water na 8 uur volledig uit de bufferblocks is gevloeid. Dit geeft een leegloop/verlaging van 3cm/uur in de bufferblocks. In een vergelijkbare test bij een andere gemeente was de zakking 7mm/uur. Deze factor 4 is toe te schrijven door het toepassen van drainagezand onder en naast de bufferblocks, in de andere gemeente is cunetzand toegepast.

De meetgegevens uit de divers van de Hogeschool van Amsterdam worden op dit moment nog geanalyseerd en verwerkt in de rapportage de Waterbergende weg. Deze rapportage zal in maart dit jaar gepubliceerd worden. In deze rapportage worden verschillende klimaatadaptieve toepassingen geanalyseerd.

Uit de peilbuisgegevens is de uitvloeiing in de directe omgeving goed te volgen. Zie hiervoor de bijgevoegde chart uit het peilbuizensysteem. De zwarte lijn is een sensor in een DIT-riool inspectieput welke 1 meter naast het bufferblockveld zit. De rode, blauwe, groene en okergele lijnen zijn niet direct naast het veld geplaatst en worden beïnvloed door de verspreiding van het water door het drainagezand. 16 december om 13:00 zijn alle 9 afsluiters getrokken en is de werking van het DIT-riool hersteld. Het effect op de waterstand in het drainagezand is duidelijk zichtbaar. Het DIT-riool staat in directe verbinding met het oppervlaktewater. De stijging op 19 december is als gevolg van 10mm neerslag vanaf 20:00 18 december tot en met 13:00 19 december. Hierbij is te zien dat okergeel en groen (beide in de wadi geplaatst) meer uitslaan als de andere peilbuizen.

Samenvatting Het ontwerp voldoet aan het voorkomen van (langdurig) water op straat bij extreme neerslag. 123mm neerslag wordt zodanig afgevoerd door het bufferblock systeem dat na 8 uur weer 123mm neerslag gebufferd/afgevoerd kan worden.

De afweging die wij bij toekomstige projecten moeten maken is of we neerslag willen opvangen en snel afvoeren of willen bufferen voor een langere periode. Enkele ontwerpparameters waarmee het bufferen en afvoeren beïnvloed kan worden zijn, toepassing cunet/drainagezand, DIT-riool, grootte verhard oppervlak, samenspel andere klimaatadaptieve oplossingen in directe omgeving, hoeveelheid en diepteligging bufferblocks.

Mochten er vragen zijn of andere opmerkingen bel of mail me. Insteek vanuit Capelle is om de kennis die we hebben opgedaan te delen.

Downloadlink videobestanden: https://we.tl/t-pRTNJDdMCm Nieuwsbericht: RTV Rijnmond Videorapportage: youtube.com

Help us provide more detailed information about this project by contributing!

Videos

About the author

climatescan

• Submitted 1806 projects
• Expert at Water
• Netherlands

View all 1806 projects by this author →

Websites


Related projects

Below you will find the latest related projects in this category.

Show more related projects →

View all Water projects →