Natural cool area - subsurface former drinkingwater storage basin

Climate Adaptation - Heat Stress Measures

Created at: 24 Jul 2022

Description

The place to be when it is hot outside Inside 14-17 degrees year round Former drinking water storage basin . In use for art now. People at the reception desk never thought about cooling during heatwave. There are not more visitors when it is hot they think wheninterviewed them.


Samenvatting (Dutch description)

De voormalige drinkwateropslagkelder van Kopenhagen is een koelte-oase voor als de stad zich in een hittegolf bevindt. Het gebied met het park van Frederiksberg is op zich al een koeltegebied, maar de kelder kan fungeren als “even-op-adem-komen-pauze-gebied”. De binnentemperatuur in de zomer is ca 17 graden.

Geschiedenis: De bron voor het drinkwater van Kopenhagen bestond uit grondwater. Kopenhagen is gelegen in een stuwwalgebied uit de ijstijd en heeft een laterale moraine gevormd met een mix van zand, grind en ook kleiachtige afzettingen. De kennis van de bodemopbouw is verkregen tijdens de aanleg van de spoorlijn in copenhagen in 1846. De Deense brouwer Carlsberg heeft ook juist vanuit de goede waterkwaliteit hier zijn brouwerij gevestigd. 4 km ten westen van het drinkwaterreservoir ligt Damhusøen waar 5 infiltratiebekkens lagen. Het regenwater werd door de grond gefilterd en komt als schoon grondwater in Kopenhagen terecht.

Het waterbassin is aangelegd in 1856 als open drinkwaterreservoir. De stoompompen voorzagen de stad van drinkwater op het piekgebruik bij ca 130.000 inw. Het reservoir fungeerde als buffermechanisme voor de drinkwatervoorziening.

Aanleiding was zoals bij zoveel grote steden een cholera epidemie die in 1853 ca 4% van de populatie doodde. De hygiënische situatie tot die tijd was erg slecht, alle vuilnis werd op straat gegooid. Bij regen kon de cholerabacterie zich verspreiden naar de grondwaterbronnen. Dit leidde tot een plan voor de volksgezondheid waarbij afvalwater voortaan geloosd werd op de zee en duidelijk gescheiden werd van het drinkwatersysteem.

Het open reservoir was in gebruik tot 1889. De vijver was gevoelig voor vervuiling met bladeren etc. en werd toen overdekt waarbij het bassin in drie grote compartimenten werd ingedeeld. Je ziet in het parklandschap dat de bovenkant bak ca 2 m boven het omringende maaiveld ligt. De 2-3 m grond fungeert als buffer om het water goed te houden. Daarna was het tot 1933 in gebruik voor drinkwater tot Kopenhagen op een moderne manier het grondwater in de omgeving begon te onttrekken.

Technische gegevens: 4320 m2 groot en ca 4,2 m hoog. Boogconstructies van beton vangen de gronddruk van het dek op. Het bassin kan 18.000 m3 drinkwater bevatten. De constructie bestaat uit bakstenen kolommen die een betonnen dek dragen met daarop ca 2 m grond. Het bassin is aangelegd op 31 m hoogte boven zeeniveau. Het surplus aan de dagelijkse drinkwaterproductie werd met stoomgemalen opgepompt naar dit op het hoogstgelegen punt van Kopenhagen.

Beschikbare koelte: De gemeten temperatuur varieert van 4 graden in februari tot 17 graden in augustus. De luchtvochtigheid bedraagt 100%, via de bodem komt er nog steeds grondwater het reservoir binnen.

Huidig gebruik waterkelder: In 1981 werd de waterkelder definitief buiten gebruik gesteld en geleegd. In 1996 was Kopenhagen culturele hoofdstad van Europa en sinds die tijd gebruikt voor culturele activiteiten. In 2001 was het in gebruik als glasmuseum en sinds 2013 worden er unieke (kunst)tentoonstellingen gehouden die passen bij de sfeer van de kelder.

Help us provide more detailed information about this project by contributing!

Videos


Related projects

Below you will find the latest related projects in this category.

Show more related projects →

View all Climate Events - Learning From Trouble projects →