wit dak De Eben Haëzer school in Hollandscheveld

White Roofs (heatstress)

Created at: 31 Jul 2022

Description

wit dak De Eben Haëzer school in Hollandscheveld


Samenvatting (Dutch description)

wit dak De Eben Haëzer school in Hollandscheveld

De Eben Haëzer school in Hollandscheveld (gemeente Hoogeveen) wordt in de meivakantie voorzien van bijzondere dakbedekking. Deze bedekking is niet zwart van kleur, maar wordt in het wit uitgevoerd. De school is één van de zes pilotscholen in het basisonderwijs die meedoen aan het project Frisse Scholen met als doel het binnenklimaat van de scholen te verbeteren.

De verbetering van het klimaat wordt gerealiseerd door het ophangen van ventilatie-units in de lokalen, het aanbrengen van isolerende beglazing en nu dus ook door het aanbrengen van witte dakbedekking. Wethouder Ton Bargeman: “Deze nieuwe dakbedekking moet zorgen voor een flinke energie besparing en CO2 reductie. Hiermee ontstaat er ook een betere leeromgeving, waarin kinderen optimaal hun talenten kunnen ontwikkelen.”

Flink koeler Gedurende warme periodes kan de oppervlaktemperatuur van een gebouw met een donkere dakbedekking 80°C bereiken. Ondanks de dakisolatie dringt de warmte het gebouw binnen en stijgt de temperatuur met enkele graden. In tegenstelling tot zwarte daken weerkaatst deze witte dakbedekking de zonnestralen. De oppervlaktetemperatuur op een dergelijk dak is minstens 40°C koeler ten opzichte van een donker dak. Minder warmte dringt daardoor het schoolgebouw binnen. Daarbij neemt de binnentemperatuur gedurende zomerse periodes met ongeveer 4 à 5 °C af.

Dit heeft een gunstig effect op de hoeveelheid energie die nodig is voor koeling van het gebouw en zorgt dus voor beperking van de uitstoot van CO2. Dit alles draagt bij tot een betere leeromgeving en zou zelfs prestatie verhogend werken.

De bedekking is voorzien van Easyclean Technologie, waardoor vervuiling geen kans krijgt en het weerkaatsingvermogen daardoor blijvend is verzekerd. Besloten is om de proef op de som te nemen en te kijken wat de effecten zijn bij deze school op het binnenklimaat zodat in de toekomst mogelijk meer gebouwen voorzien gaan worden van deze dakbedekking.

Het witte dak voor de frisse school wordt gerealiseerd door de gemeente Hoogeveen, Rijksoverheid, dakdekkersbedrijf Bukro uit Hoogeveen, leverancier Derbigum en adviseur Veld bouwmanagement te Noordscheschut.

Help us provide more detailed information about this project by contributing!

About the author

Floris Boogaard

• Submitted 2063 projects
• Expert at Water
• Netherlands

View all 2063 projects by this author →


Related projects

Below you will find the latest related projects in this category.

Show more related projects →

View all Heat projects →