Voedselbos Ketelbroek als droogtemaatregel

Climate Adaptation - Drought Measures

Created at: 22 Aug 2022

Description

Foodforest is a perfect way to deal with heat and drought. A foodforest is able to manage its own water demand.


Samenvatting (Dutch description)

Het voedselbos Ketelbroek is aangelegd in 2009.

In 2018 tijdens de langste hittegolf ooit en de droge zomer bleek dat zowel volkstuinen als voedselbossen niet verdroogd waren. Voedselbossen zijn in staat om hun eigen waterhuishouding te regelen.

Linkedin Blog Wytze Niet bewateren en toch een grotere oogst?

Deze satellietfoto van Voedselbos Ketelbroek komt uit recordjaar 2018. Naast het voedselbos (middenonder), de snijmaïsakker (middenboven) en het aardappelveld (linksonder) is het kunstgrasveld van de lokale voetbalclub (linksboven) het enige perceel dat niet uitdroogde. De snijmaïsoogst mislukte, de aardappels werden gered door 24/7 te irrigeren. Nu, vier jaar en een week later, is het opnieuw kurkdroog.

In het voedselbos werd niet bewaterd. Toch was de oogst groter dan het jaar daarvoor. Hoe kan dat? Het voedselbos tovert toch zeker geen water uit het niets?

Als het geen magie is, komt het in ieder geval in de buurt. Bosecologen ontdekten dat er in een bos dat met rust gelaten wordt, ruilhandel ontstaat tussen bomen en ondergrondse schimmels. De schimmels ontvangen koolstof van bomen en geven in ruil daarvoor water terug uit grondlagen waar boomwortels niet makkelijk komen. Omdat voedselbossen naar de principes van een natuurlijke bos worden ontworpen, vinden we ook hier deze samenwerking terug.

Help us provide more detailed information about this project by contributing!

Images

Videos

About the author

Aquantal Batavodurum

• Submitted 2189 projects
• Expert at Water
• Netherlands

View all 2189 projects by this author →


Related projects

Below you will find the latest related projects in this category.

Show more related projects →

View all Climate Events - Learning From Trouble projects →