Romeinse kolkvrije weg - Via Latina (ca. 350 BC)

Gully Free Roads

Created at: 29 Feb 2024

Description

De Via Latina (de weg naar Latium) is, samen met de Via Appia (De weg van Appius), Via Flaminia (de weg van Flaminius) en de Via Salaria (de zoutweg), een van de belangrijkste oude Romeinse wegen. De weg liep van de hoofdstad Roma tot aan Brundisium (het huidige Brindisi) aan de zuidoostkust van het Italiaanse schiereiland. De Via Latina liep van de stad Rome naar het zuiden, om uiteindelijk bij Casilinum (nabij Capua) over te gaan in de Via Appia.

Midden in de Romeinse buitenwijken, tussen de moderne Via Appia en Via Tuscolana, is een stuk van 450 m van de oude Via Latina nog perfect bewaard gebleven. Het stuk weg maakt deel uit van een archeologisch park de Graven van Via LAtina uit 1879 en langs de weg zijn allerlei romeinse graven zichtbaar.

De weg is naar schatting aangelegd eerste helft 4e eeuw voor christus, er zijn melddingen dat een deel al was aangelegd in 334 v Chr. De weg was ca 200 km lang.
aanlegjaar, datum

Romeinse wegen Romeinse snelwegen hadden meestal een solide fundering, een verhard wegdek en een greppel langs de kanten voor de afwatering, zodat de weg altijd goed begaanbaar was. De weg werd enigszins tonrond aangelegd om de afwatering naar de zijkanten te reguleren. De verharding van het wegdek was afhankelijk van het materiaal dat in de omgeving voorhanden was. Van de via Appia wordt gedacht dat deze voornamelijk met verdicht grind is aangelegd. dit principe wordt “via glarea strata” genoemd. Met denkt dat in latere tijden dat de weg meer verhard met goed aaneensluitende stenen is geplaveid. Dit principe wordt “via silice strata” genoemd.

Help us provide more detailed information about this project by contributing!


Related projects

Below you will find the latest related projects in this category.

Show more related projects →

View all Water projects →