Buildingproject Hof van Nijmegen (2022)

Other Categories

Created at: 11 Apr 2021

Description

Het plan behelst de herinrichting van het voormalige HAN-complex. In het plangebied worden circa 114 woningen en 42 appartementen gerealiseerd. Het plangebied maakt deel uit van de bestaande waterhuishoudkundige inrichting van het gebied Tolhuis. Voor dit gebied zijn het Gemeentelijk Rioleringsplan Nijmegen 2017 tot en met 2023 en de nota Afkoppelen en infiltreren hemelwaterafvoer (2013) relevant. Er vinden wijzigingen plaats als gevolg van de voorgenomen bestemming.

4.8.3 Oppervlaktewater In of in de directe omgeving van het plangebied is oppervlaktewater aanwezig. De watergang aan de zuidzijde van het plangebied, de zogenaamde Grand Canal, heeft in de notitie Streefbeelden als uitwerking van het waterplan de typering "spelend" meegekregen. Ook aan de overzijde van het Steve Bikoplein en de Van Apelterenweg liggen watergangen die dat streefbeeld meegekregen hebben. De watergangen in de zogenaamde geologenstrook aan de overzijde van de Van Schuylenburgweg hebben in diezelfde notitie het streefbeeld "levend" meegekregen. In de wijk Tolhuis liggen nog enkele watergangen met het streefbeeld "kijkend". Alle genoemde watergangen zijn A-watergangen. Het streefpeil in de watergangen bedraagt NAP + 6,20 m.

De gemeente heeft het oppervlaktewater overgedragen aan het Waterschap Rivierenland. Het waterhuishoudkundige systeem van Dukenburg is op orde. In de omgeving van het plangebied is geen wateroverlast bekend. Het regenwater wordt via het gescheiden stelsel van Dukenburg op het oppervlaktewater geloosd. Aan de lozing van water stelt het waterschap eisen. Als kwantitatief gezien sprake is van een toename van verhard oppervlak kleiner dan 500 m2 hoeft geen extra berging te worden gerealiseerd. In de bestaande situatie is 20.800 m2 verhard oppervlak aanwezig. In de nieuwe situatie heeft het plangebied 28.100 m2 verhard oppervlak. De toename van het verharde oppervlak is 7.300 m2. Dat betekent dat hiervoor aanvullende waterberging gemaakt moet worden. De vereiste waterberging is met de vuistregels van het waterschap globaal bepaald. Bij de T=100 + 10% is de vuistregel 664 m3 per hectare en bedraagt de vereiste waterberging 485 m3. Met regenduurlijnen moet de vereiste waterberging exacter berekend worden. De vereiste waterberging kan waarschijnlijk in het plangebied gerealiseerd worden. Deze punten moeten in het waterhuishoudkundig plan nader uitgewerkt worden.

oor het plangebied geldt de opgave tot de aanleg van een duurzaam gescheiden stelsel. Schoon hemelwater dient in de bodem te worden geïnfiltreerd. De eerste waterberging vindt plaats in de wadi's (of in vergelijkbare bovengrondse voorzieningen) binnen het plangebied. Het afstromende hemelwater stroomt bovengronds naar de wadi's. Vanuit de wadi's wordt het water via drainageleidingen vertraagd naar oppervlaktewater afgevoerd. Bij hevige neerslag kan water via slokops naar oppervlaktewater overstorten.

informatie volgt, ws wadi's en HWA systeem


Samenvatting (Dutch description)

informatie volgt, ws wadi's en HWA systeem

Help us provide more detailed information about this project by contributing!

About the author

Aquantal Batavodurum

• Submitted 2132 projects
• Expert at Water
• Netherlands

View all 2132 projects by this author →


Related projects

Below you will find the latest related projects in this category.

Show more related projects →

View all Water projects →