Wateroverlast door gebrek aan onderhoud kolken en risico gestuurd kolkbeheer

Problem Area - Rainwater Nuisance

Bad BMP - Non-Functioning Climate Adaptation

Created at: 29 Jan 2024

Description

In het nieuwe klimaat valt er in de winter meer regen gedurende langere tijd. In de zomer vallen er grotere buien.

In beide gevallen is de beste en eerste klimaatadaptatiemaatregel het beheer van je kolken. Deze vormen de deur naar je systeem of dat nu riolering of een infiltratievoorziening is. Door de droogte in de zomer is bladblazen geen sinecure omdat door de summerdrop er nu ook in andere jaargetijden bladeren voor je kolk liggen.

De minimale kolkfrequentie bij oude kolken met een zandvang van 38 liter is 2x per jaar. een dergelijke zandvang is binnen 6-9 maanden vol blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. (Johan Post, proefschrift uit 2016)

Naast het kolken reinigen is het voldoende straatvegen ook van belang, vooral in het zeer natte najaar van 2023 en begin 2024 bleek duidelijk dat er vaak water op straat blijft staan doordat er bladeren en troep voor de kolk liggen.

De strategie die wellicht beter toe te passen is is beeldkwaliteit vanuit water op straat (IBOR) toe te passen en de aannemers die het onderhoud uitvoeren na storm en veel regen aan te sturen. OOk dat de productie van zwerfafval wordt afgevangen in tijden dat het veel en hard regent.

Hetzelfde geldt voor een droogte- en hitteperiode waardoor de bomen hun blad vervoegd laten vallen. De risico waardoor er materiaal voor de instroomopening van de kolken komt te liggen, moet beter worden afgedekt dan de nu vaak huidige sturing op vaste frequentie.

Vanuit Assetmanagement is de risico gestuurde benadering van deze objecten als kolken een veel betere oplossing.

Help us provide more detailed information about this project by contributing!

About the author

Aquantal Batavodurum

• Submitted 2292 projects
• Expert at Water
• Netherlands

View all 2292 projects by this author →


Related projects

Below you will find the latest related projects in this category.

Show more related projects →

View all Climate Events - Learning From Trouble projects →