Water Wall - Creatieve verticale regenwaterbuffering waterwall

Rainwater Harvesting

Multifunctional Climate Adaptation

Created at: 29 Nov 2018

Description

De Water Wall is een maatwerkconcept dat bestaat uit twee componenten: 1) Een technische installatie (o.a. buizensysteem) voor het bufferen en opslaan van regenwater, dat afvoerpieken bij hevige regenbuien dempt en het riool ontlast. 2) Een creatieve uitvoering met maatschappelijke boodschap, zodat het thema klimaatadaptatie d.m.v. kunst en communicatie op een ludieke en begrijpbare manier zichtbaar wordt voor een breed publiek.


Samenvatting (Dutch description)

Het regenwaterbuffersysteem: Dit betreft een modulair systeem dat wateroverlast beperkt door de afvoer van regenwater te bufferen en verticaal op te slaan in pvc buizen tegen gevels. Daar waar ruimtegebrek vaak een beperkende factor is voor klimaatadaptieve maatregelen, is de Water Wall juist geschikt voor dichtbebouwd, stedelijk gebied omdat het nauwelijks plek inneemt van de openbare ruimte en er geen straten voor hoeven worden opengebroken. De investering in dit systeem is daarom aanzienlijk lager dan bij andere (horizontale) oplossingen voor wateropvang.

Kunst- en communicatieplatform: De Water Wall fungeert ook als een platform om klimaatinitiatieven in de stad meer zichtbaarheid te geven. Veel technische maatregelen zijn namelijk verborgen, terwijl hier het doel juist is om techniek zichtbaar te maken aan een breed publiek. Blinde muren in de stad worden benut en visueel aantrekkelijk gemaakt, bijv. door schilderingen, beplanting, kunstwerken e.d. Door op een laagdrempelige manier te communiceren over de maatregelen die de overheid neemt rondom stedelijk waterbeheer en klimaatadaptatie, kan begrip en betrokkenheid vanuit bewoners en andere belanghebbenden worden gestimuleerd. De Water Wall kan als een katalysator dienen in gebiedsprocessen.

Help us provide more detailed information about this project by contributing!

Videos

About the author

Jenifer van Dijk

• Submitted 1 projects
• Expert at Water
• Netherlands

View all 1 projects by this author →


Related projects

Below you will find the latest related projects in this category.

Show more related projects →

View all Water projects →