Waterbergingsgebied Tusschenwater

Storage for water

Created at: 30 Jul 2020

Description

Het Tusschenwater is een natuurgebied in de buurt van het Zuidlaardermeer. Er wordt al sinds de jaren ’60 drinkwater gewonnen door Waterbedrijf Groningen. Onlangs is het gebied aangepakt om ervoor te zorgen dat er water kan worden geborgen en natuur kan worden ontwikkeld. Dat heeft in 2019 geleid tot de oplevering van dit project.

Het gaat hier (net als in de Onnerpolder) om een gebied met twee tegenstrijdende belangen. Omdat het overtollig water bij nood moet kunnen opvangen, terwijl dat water niet bruikbaar is als drinkwater. Het bij elkaar brengen van deze opgaven is dus een complexe opgave geweest.

Het project pakt voornamelijk wateroverlast aan tijdens heftigere weersomstandigheden. Om te voorkomen dat de stad Groningen op meerdere plekken onder water loopt worden op dat soort momenten polders rondom de stad onder water gezet.

Daaraan gerelateerd gaat het ook droogte tegen. Door de waterberg functie infiltreert er meer water in de bodem, waardoor het gebied in tijden van droogte langer nat blijft.

Alhoewel de combinatie van drinkwaterwinning met waterberging op meerdere plekken zal kunnen plaatsvinden, is het plaatsen van putten op terpen toch wel erg Gronings. Het sluit daarmee aan op een lange regionale geschiedenis van bouwen op verhogingen.

Help us provide more detailed information about this project by contributing!

Images

About the author

Joey Koning

• Submitted 160 projects
• Expert at People (Social and Economic Value)
• Netherlands

View all 160 projects by this author →


Related projects

Below you will find the latest related projects in this category.

Show more related projects →

View all Water projects →