Reconstructie Korenmarkt (2013) - EU project Future Cities

Measures heatstress

Biodiversity

Depaving urban area (Operatie Steenbreek)

Water playgrounds - urban area

Created at: 18 Jun 2022

Description

Within the framework of a EU project Future Cities the municipality of Nijmegen transformed the Korenmarkt. Before reconstruction it was a free parking area used by the city’s visitors cause it was close to the city center . The korenmarkt is transformed into a green space with waterplayground elements and has an increased biodiversity. The machine and water storage room were creatively installed in a discovered former medieval cellar. The economy has also changed since some cafes surrounding the area let picknickbaskets. The area itself just very close to the city center is now an oasis of silence and coolness.


Samenvatting (Dutch description)

Tot 2013 was de Korenmarkt een parkeerplaats die voornamelijk gebruikt werd door bezoekers van het centrum. Het was gek genoeg een gratis parkeerplaats op 100 m van het centrum. Toen de inwoners werd gevraagd of ze open stonden voor de omvorming naar een groene plek waren deze gelijk enthousiast.

De Korenmarkt is sinds 2013 een groen pocketpark in het stadscentrum met veel gras, maar ook andere beplanting die de biodiversiteit vergroot. Tip is om de plantvakken eens te gaan bekijken met de app ObsIdentify.

Naast het groen is er een waterelement toegevoegd met een goot waarin water stroomt in de periode 1 april - 1 november. Als bron wordt regenwater gebruikt en aangevuld met drinkwater. De volksgezondheid wordt bewaakt met waterstofperoxide dat de waterkwaliteit stabiel houdt.

Realisatie van een project is een oud stadscentrum levert mooie vondsten op maar vergroot ook de ondezoekskosten. Het totale project is gerealiseerd voor ca €400k,-

Een ontdekte middeleeuwse kelder is gerecycled voor het waterspeelwerk. Twee betonnen bakken zijn in de kelder geplaatst. De ene vormt de waterbuffer en de andere is de machinekamer waar de pomp en waterkwaliteitsbewaking plaatsvindt.

Vanuit hittestress heeft dit project een flink effect gehad omdat veel verharding is verdwenen. Als de bomen verder groeien zal ook de beschaduwing toenemen. Mensen die het weten zullen bij hittegolven deze stille groen oase weten te vinden.

Een leuk economisch effect is dat de recreatie is toegenomen. Mensen picknicken op het gras en ouders lezen rustig een boek terwijl hun kinderen spelen met het water. De cafés in de omgeving spelen hier op in. De Hollandse Spoorweg verhuurt zelfs picknickmanden.

Help us provide more detailed information about this project by contributing!

Videos


Related projects

Below you will find the latest related projects in this category.

Show more related projects →

View all Heat projects →