bodempassage met kunst slokop

(Bio)swale

Created at: 15 Oct 2023

Description

object titel De Slokop onthulling / ingebruikneming 10 september 2009 door de kunstenaar Arjen Lancel en wethouder Jan van Breukelen budget / begroting / kosten
formaat 300Ø, 400h technieken
materialen 3 of 4 mm gegalvaniseerd staalplaat, waterpompen, verlichting, fundering uitvoering

omschrijving
locatie soort locatie Berm adres Veenweg ter hoogte van rotonde Mijdrechtse Dwarsweg plaats Mijdrecht opdrachtgever/opdracht
opdrachtgever Gemeente de Ronde Venen soort opdrachtgever Gemeentelijke overheid soort opdracht Kunstopdracht openbaar


Samenvatting (Dutch description)

Aan de Veenweg ligt een bermfilter dat (licht) vervuild regenwater, dat af­komstig is van het bedrijventerrein, op een natuurlijke manier zuivert. Dit maakt onderdeel uit van de revitalisering van het bedrijventerrein.

Om te zorgen dat het bedrijventerrein in de toekomst een aantrekkelijke vestigingsplaats blijft voor bedrijven, wordt momenteel in samenspraak met het bedrijfsleven een aantal maatrege­len uitgevoerd om het terrein een nieuwe impuls te geven. Naast het opknappen van groen en het aanpassen van wegen en fietspaden, worden ook de knelpunten in het riool- en wa­tersysteem aangepakt. De werkzaamheden worden zoveel mogelijk op elkaar afgestemd om de overlast tot een minimum te beperken.

Bedrijventerrein Mijdrecht heeft in het verleden een gescheiden rioolsysteem gekregen. Dit houdt in dat het afvalwater (toilet- en bedrijfsproceswater) apart wordt ingezameld van het regenwater. Het regenwater stroomt in de huidige situatie van wegen, daken en terreinen via de regenwaterriolen rechtstreeks in sloten en vijvers. Maar op een groot deel van die wegen en terreinen vinden activiteiten plaats die ervoor zorgen dat het regenwater (licht) vervuild raakt. Die vervuiling komt uiteindelijk in de sloten terecht. Het rioolstelsel voldoet daarom niet meer aan de normen van de huidige milieuregels.

Om de vervuilingen uit het regenwater te zuiveren heeft de gemeente samen met het Hoog­heemraadschap Amstel, Gooi en Vecht en Royal Haskoning een aantal maatregelen be­dacht. Een van deze maatregelen is een bodempassage, gelegen in de groenstrook parallel aan de Veenweg. Het vervuilde regenwater van de wegen en het bedrijventerrein wordt in­gezameld en via een stelsel van pompen en leidingen naar de bodempassage getranspor­teerd. In de passage – die lijkt op een brede, ondiepe greppel – wordt het water verzameld en sijpelt het langzaam de bodem in. De vervuilende deeltjes blijven achter in de bovenste grondlaag waar ze geen kwaad meer kunnen. Het gezuiverde regenwater zakt verder de grond in en stroomt onder de Veenweg door naar het oppervlaktewater.

Help us provide more detailed information about this project by contributing!

Videos

About the author

climatescan

• Submitted 1836 projects
• Expert at Water
• Netherlands

View all 1836 projects by this author →


Related projects

Below you will find the latest related projects in this category.

Show more related projects →

View all Water projects →