Klimaatadaptatiesubsidie - 300 m2 wadi in woonproject

(Bio)swale

Created at: 15 Nov 2023

Description

MOLENLANDEN • De gemeente Molenlanden heeft vanuit het Rijk 343.637 ontvangen om projecten uit te voeren die te maken hebben met klimaatadaptie.

Het gaat om een potje met extra geld waarmee gemeenten de klimaatverandering kunnen pareren. Half maart heeft de gemeente Molenlanden gehoord dat alle ingediende projecten zijn goedgekeurd voor de subsidie.

Het gaat om een wadi bij het woningbouwproject in de Schoolstraat Nieuwpoort, een wadi bij de woningbouw aan de Doetse Vliet in Giessenburg, klimaatadaptieve bestrating bij de vertreklocatie OBS Het Tweespan in Schelluinen, een waterberging bij de uitbreiding van de woonwagenlocatie in Arkel, een wadi bij de nieuwe werklocatie van de gemeente in Bleskensgraaf, groene parkeerplaatsen op het Melkwegplein, ook in Bleskensgraaf en extra maatregelen voor de waterafvoer op de vertreklocatie van het gemeentehuis in Hoornaar.

In de bestaande situatie is een parkeerplaats met een verhard oppervlak van ca. 600 m2 aanwezig. In de nieuwe situatie worden in het plangebied 7 nieuwe woningen gerealiseerd met een berging. Het totale perceel voor de woningen, inclusief tuinen en bergingen, bedraagt 625 m2. In de berekening van de watercompensatie is daarom gerekend met volledige verharding van de woonkavels. Langs de Schoolstraat worden nieuwe parkeerplaatsen in open verharding aangelegd met een oppervlakte van ca. 175 m2

Uit de stresstesten is gebleken dat het in het plangebied nodig zal zijn om aanvullende watercompensatie toe te passen. Daarnaast is er behoefte aan openbaar groen en speelgebied in de wijk. Deze ambities kunnen goed gecombineerd worden door de aanleg van een wadi aan de oostzijde van het plangebied. Hierin wordt het regenwater opgevangen en kan het langzaam infiltreren in de bodem. De wadi krijgt een oppervlakte van 300 m2 , en er is 100 m2 voor omringende ruimte en beplanting. Hiermee wordt voor ongeveer 100 m3 aan waterberging gerealiseerd. De wadi wordt aangekleed met in het gebied passende beplanting.

Uitgangspunten Wadi − Compensatie volgens de norm T=100+10% ofwel 664 m³/ha; − De voorziening heeft een maximale ledigingstijd van 48 tot 96 uur. Een wadi zonder voldoende infiltratie dient via een drain met knijpconstructie naar een watergang af te voeren; − Er moet voldoende ontwateringsdiepte aanwezig zijn onder de bodem van de voorziening t.o.v. GHG, zodat er geen kwel of opbarsting van de bodem plaatsvindt; − De voorziening beschikt over een noodoverlaat/slokop naar oppervlaktewater of elders waar inundatie is toegestaan; − Ten behoeve van de waterveiligheid is de wadi tot slokop maximaal 30 centimeter diep (exclusief 10 centimeter waking);" Voor het aansluiten van de afvoer van de Wadi op de ten noorden gelegen A-watergang dient rekening gehouden te worden met de aanwezigheid van de persleiding.

Help us provide more detailed information about this project by contributing!

About the author

Aquantal Batavodurum

• Submitted 2292 projects
• Expert at Water
• Netherlands

View all 2292 projects by this author →


Related projects

Below you will find the latest related projects in this category.

Show more related projects →

View all Water projects →