Bedrijventerrein Pavijen V - wadi's

(Bio)swale

Created at: 24 Oct 2023

Description

Bij de herziening van het bestemmingsplan in 2019 is besloten dat maximaal 85% van het perceel bebouwd mag worden (was 80%). Verder worden er wadi's met een drainafv oer naar opeprvlaktewater aangelegd. Het bestemmingsplan zegt over het water het volgende:

Wadi’s op openbaar terrein Het afstromende hemelwater van verhard oppervlak wordt primair naar wadi’s afgevoerd. Het water infiltreert in de bovenste bodemlaag en wordt vertraagd afgevoerd via drainbuizen naar de watergangen. De huidige bodemopbouw heeft een te geringe doorlatendheid. Om de benodigde infiltratiecapaciteit van de wadi’s te waarborgen dient een grondverbetering tijdens de aanleg toegepast te worden. De doorlatendheid van deze grond moet minimaal 0,5 m/dag zijn. Indien gedurende een bepaalde tijd veel neerslag valt, en de beschikbare berging in de wadi’s onvoldoende is, stort het water via zogenaamde ‘slokops’ over naar de drains onder wadi’s. Deze drains monden uit in de watergangen.

Oppervlaktewater in Pavijen V Het streefpeil in Pavijen V wordt 0,00 m+NAP. Het streefpeil in Pavijen I-IV is 0,15 m+NAP (stuwpeil is 0,12 m+NAP) en benedenstrooms van Pavijen V is het polderpeil 0,30 m-NAP à 0,50 mNAP. Langs de meeste wegen worden watergangen aangelegd. Het deel van de A-watergang ten noorden van de N320 dat in Pavijen V ligt maakt deel uit van het plan. Aan de noordoever van de A-watergang ten noorden van de N320 worden inundatievelden aangelegd. Deze komen bij een peil-stijging onder water te staan. Hemelwater afstromend vanaf daken worden direct afgevoerd naar open water. Hierbij wordt er, op grond van waterkwalitatieve aspecten, vanuit gegaan dat er geen uitlogende bouwmaterialen zullen worden toegepast.

Particuliere bergingsvoorziening Op een aantal locaties kan het over verhard oppervlak afstromend water naar een wadi worden afgevoerd. Dit potentieel licht verontreinigde water dient via een bodempassage naar het oppervlaktewater afgevoerd te worden. Hiervoor dient op particulier terrein een voorziening getroffen te worden. Conclusie Door wijzigingen in de inrichting van Pavijen V zijn de ligging en afmeting van de wadi’s en watergangen gewijzigd ten opzichte van het oorspronkelijke plan. In het nieuwe plan, dat de basis was voor het bestemmingsplan ‘Bedrijventerrein Pavijen V’ is minder ruimte voor wadi’s en meer ruimte voor watergangen. De dwarsprofielen van de watergangen zijn in overleg met Waterschap Rivierenland gewijzigd ten opzichte van het oorspronkelijk ontwerp. Waterschap Rivierenland hanteert als norm voor de afvoer uit het gebied 1,5 l/s/ha bij alle neerslag gebeurtenissen. In het oude waterhuishoudingsplan is echter uitgegaan van een afvoernorm gedifferentieerd aan de herhalingstijd van de gebeurtenis. De waterbalans van de nieuwe inrichting is doorgerekend. De peilstijgingen voldoen zowel bij de nieuwe als de oude afvoernormen aan de vastgestelde normen voor peilstijgingen in Pavijen V. De gemeente Culemborg en Waterschap Rivierenland zijn overeengekomen uit te gaan van het bergingsoverschot berekend met de nieuwe afvoernorm van 1,5 l/s/ha. Het bergingsoverschot hierbij is 743 m³ (bij T = 10).

Help us provide more detailed information about this project by contributing!

About the author

Aquantal Batavodurum

• Submitted 2292 projects
• Expert at Water
• Netherlands

View all 2292 projects by this author →


Related projects

Below you will find the latest related projects in this category.

Show more related projects →

View all Water projects →